Na Dunaju slovesno odprtje razstave: Družbeni prostori – Jože Plečnik v Ljubljani

Ministrstvo za kulturo, 30. junij 2022 ― V Arhitekturnem centru na Dunaju so 29. junija slovesno odprli razstavo "Družbeni prostori – Jože Plečnik v Ljubljani". Razstavo je odprla Špela Spanžel, vršilka dolžnosti generalnega direktorja Direktorata za kulturno dediščino, odlična poznavalka Plečnikovega življenja in dela ter vodja projekta vpisa Plečnikove Ljubljane na Unescov seznam svetovne dediščine.

Skupno raziskovalno središče pri Evropski komisiji išče neodvisne strokovnjake za Novi evropski Bauhaus

Ministrstvo za kulturo, 30. junij 2022 ― V okviru pobude Novi evropski Bauhaus (angleško New European Bauhaus - NEB) je Skupno raziskovalno središče objavilo razpis, na katerega se lahko prijavijo neodvisni strokovnjaki, ki bodo pomagali razviti okvir za označevanje projektov in pobud, ki so skladni s tremi razsežnostmi NEB: trajnost, estetika in vključevanje.

Ministrica dr. Asta Vrečko na prvi generalni skupščini nove arhitekturne platforme LINA

Ministrstvo za kulturo, 20. junij 2022 ― Ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko je nagovorila zbrane na prvi generalni skupščini arhitekturne platforme LINA, ki od 20. do 21. junija poteka v Ljubljani. V govoru je poudarila pomen arhitekture in urbanizma tako v kulturnem resorju kot v kontekstu prihajajočega Ministrstva za solidarno prihodnost: “Med njegovimi prednostnimi nalogami sta ureditev stanovanjske problematike ter zagotavljanje skupne zelene evropske prihodnosti.”

Poslovila se je slikarka in ilustratorka Marlenka Stupica (1927–2022)

Ministrstvo za kulturo, 17. junij 2022 ― Slikarka in ilustratorka Marlenka Stupica je v več kot sedmih desetletjih aktivnega ustvarjanja z ilustracijami opremila več kot 100 otroških knjig in slikanic. Kot je ob njeni smrti zapisala ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko, je bila Marlenka Stupica ena najpomembnejših in najbolj prepoznavnih slovenskih umetnic, katerih dela so se uveljavila tudi zunaj slovenskih meja.

V Galeriji Božidarja Jakca na ogled razstava "Vladimir Makuc: Retrospektiva"

Ministrstvo za kulturo, 17. junij 2022 ― Razstavo "Vladimir Makuc: Retrospektiva" v Galeriji Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki je 15. junija odprl državni sekretar mag. Marko Rusjan. Velika retrospektiva predstavlja obsežen pregled umetniškega delovanja Vladimirja Makuca, enega najbolj ikoničnih likovnih umetnikov na Slovenskem. Razstava temelji na obsežni ustvarjalčevi donaciji galeriji. Z njo so v galeriji izpolnili Makučevo skrito željo, da se njegova dela ustrezno predstavijo javnosti.
še novic